Marius Chivu: "Orice povestire e un roman concentrat"

In numarul de aprilie al revistei JOY, l-am avut invitat la rubrica de carti pe scriitorul Marius Chivu, cel care a editat recent prima antologie de proza scurta de la noi din tara - "Best of: proza scurta a anilor 2000" (editura Polirom, 44,95 lei). Iata ce ne-a marturisit...

Cum ti-a venit ideea de a realiza aceasta antologie si de ce ai ales proza scurta?

Cum sint un mare fan al prozei scurte si al antologiilor britanic-americane Granta, am vrut sa existe o astfel de antologie si la noi. Nu se mai facuse niciodata asa ceva si am considerat ca e mare nevoie de un astfel de demers retrospectiv, dat fiind ca romanele tinerei generatii din ultimul deceniu au fost discutate si reeditate, unele s-au vindut si bine, ba chiar au fost ecranizate, pe cind povestirile au ramas, pe nedrept, aproape complet nebagate in seama. Am incercat sa indrept acest lucru adunind cei mai buni autori de proza scurta cu cele mai bune povestiri ale lor, modelul meu fiind, fireste, Granta.

Pe ce criterii ai selectat textele?

Trei criterii mari si late: prozatorii sa fi debutat individual cel mai devreme in preajma anului 2000 (in fond, ca si la Granta, e o antologie a noii generatii de scriitori), sa fi publicat cel putin un volum de proza scurta si, fireste, povestirile sa fie valoroase.

Cui i se adreseaza aceasta carte?

In primul rind cititorilor carora le place proza scurta, apoi cititorilor care nu citesc proza scurta, dar care sint curiosi si tentati macar de formula "celor mai bune povestiri", si, nu in ultimul rind, cititorilor care in general n-au timp sa caute singuri si sa citeasca foarte mult si merg pe ideea de antologie pentru ca le propune deja o selectie.

Ce i-ai spune unei persoane care nu a mai citit proza scurta pana acum; care crede ca o lectura buna se intinde obligatoriu pe mai multe pagini?

Eu nu incerc sa conving pe nimeni sa citeasca proza scurta. Fiecare citeste ce-i place. Pentru mine insa, proza scurta e valoroasa pentru ca orice povestire este un roman concentrat, un roman in miniatura si-ti trebuie foarte multa arta si talent ca sa reusesti in acest gen.

Proza scurta este un gen cu totul special si numai adevaratii cititori o citesc, doar aceia care inteleg foarte bine ce-nseamna si ce presupune o arta pe spatii atit de mici. Exista povestiri de citeva pagini dupa care nu mai poti citi nimic, te bulverseaza, si sint considerate capodopere la fel ca romanele. Scriitori precum Borges, Salinger, Buzzati, Poe, Cehov, Cortazar, Caragiale si multi altii au ramas in istoria literaturii scriind aproape numai povestiri.

Crezi ca proza scurta este subapreciata la noi in tara?

Din pacate, da. Asta desi exista citeva paradoxuri. In primul rind, in Romania cel mai vindut autor strain este Salinger, care n-a scris decit proza scurta ("De veghe in lanul de secara" este o nuvela mai mare). In al doilea rind, cea mai bine vinduta carte româneasca din ultimii 20 de ani este tot de proza scurta - "De ce iubim femeile" de Mircea Cartarescu, al carui mare succes de critica, la noi dar si in Occident unde a fost tradusa, este tot o carte de povestiri: "Nostalgia". Iar dupa mine, cea mai buna carte de proza din ultimii ani este "Medgidia, orasul de apoi" de Cristian Teodorescu, un roman alcatuit din multe povestiri. Deci e o mare prejudecata si o mare neintelegere strecurata la mijloc cum ca proza scurta n-ar merita citita sau ca ar fi mai putin valoroasa decit romanul. Iata o gramada de argumente pentru a demonstra cit de buna este proza scurta si cit de plini de prejudecati sint cei care cred altfel sau care n-o citesc. Din pacate, la noi, si peste tot in lume, romanul continua sa fie genul care ajunge cel mai usor bestseller.

Ai declarat despre aceasta antologie ca este proiectul tau preferat pana in prezent. Te gandesti la o continuare?

E un proiect la care ma gindesc de vreo cinci ani de zile, iar lectura si relectura volumelor de povestiri (60 la numar) si selectia finala mi-a luat aproape un an de zile. E adevarat ca toate cartile mele si cartile pe care le-am coordonat - "Cartea cu bunici", "Iubire 13", "Primul meu porno" - sint carti fara precedent la noi, dar "Best of: proza scurta a anilor 2000" este proiectul meu cel mai important din punct de vedere literar. E o mare responsabilitate sa faci asa ceva pentru prima data si am muncit mult. In conditiile in care scriitorii vor continua sa publice proza scurta, da, va urma si antologia deceniului 2010-2020. Abia astept.

Imi poti spune care este textul tau preferat din carte? Sau daca ai vreo amintire amuzanta legata de realizarea acestui volum?

Imi sint foarte apropiate cele trei povestiri ale lui Sorin Stoica, un scriitor pe care l-am cunoscut bine, despre care am scris mereu cu entuziasm si care, din pacate, a murit in 2006 la virsta de numai 26 de ani.

Cele mai placute amintiri legate de aceasta antologie sint cele in care, dupa ce am facut selectia si am vorbit cu autorii, m-am bucurat sa vad ca gusturile noastre coincideau in cea mai mare parte. Povestirile la care ei tineau cel mai mult imi placusera si mie. Asa ca toata lumea a fost satisfacuta de cuprinsul final al antologiei.

Interviu de Andreea Catrina

Foto: Ioana Birdu

 

 

 

Friday, 25 April 2014 | 3616 vizualizari
Spune-ţi părerea!

Cele mai citite articole

SONDAJ

Care este cel mai inedit loc in care ai facut sex?

Rezultate