Interviu: Lana despre ingenioasele sale printuri digitale

Designerul Lana Dumitru, poreclita Lana Balana, este celebra pentru printurile sale digitale cu motive traditionale sau abstracte. Am stat de vorba cu ea pentru a afla mai multe despre cele mai recente colectii ale sale si despre ,,joaca cu printurile":

 

1. Cand ti-ai descoperit pasiunea pentru moda, design si cum ai exploatat-o?

Inca nu am facut o pasiune pentru moda, dar, totusi, de mica imi imaginam haine in Paint.

2. Celebra ta rochie Facebook a facut inconjurul internetului, fiind prezenta chiar si pe site-uri din strainatate, care este povestea acestei creatii?

Rochia Facebook a fost, in primul rand, palma peste spate data mie insami cand mi-am dat seama ca imaginea virtuala (de pe Facebook pe atunci) devenise mai importanta decat cea reala. Se spune ca inconjurul internetului a facut-o pentru ca ar fi o rochie-manifest, adresata intr-un mod ironic dar si prietenos, femeii contemporane.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Printurile tale sunt unele dintre cele mai originale, cum iti gasesti inspiratia?

Inspiratia mea e o planta carnivora in stare latenta, foarte multumita ca prinde tot felul de muste care apar de unde si cand nu ma astept!

4. Cum ai caracteriza femeie care poarta creatii Lana?

O femeie joyful si cu umor.

5. Ce designeri admiri?

Lista este lunga si totusi nu pot pune degetul pe unul singur sau doar pe cativa designeri anume.

6. Care consideri ca a fost cel mai important moment in cariera ta pana in prezent?

Momentele au efect telescopic. Nu cred ca exista un moment mai important ca celalalt, momentele care par mici pot fi mari doar pentru mine pentru ca duc la ceva important in final.

7. Spune-ne cateva lucruri despre proiectele la care lucrezi in prezent

In prezent cercetez pentru lucrarea mea de doctorat pe tema Artei si a Modei. De asemenea, am doua colectii: Moja by Lana intitulata ,,Cimitirul vesel" si ,,La Naive" regasita pe molecule-f.com.

Sursa de inpiratia pentru colectia ,,Cimitirul vesel" au fost taranii simpli de la Sapanta. Pentru creatii, m-am jucat cu grafica naiva de la Cimitirul de la Sapanta si cu filosofia optimist-absurda a acestuia.

 

Colectia ,,La Naive", realizata pentru Masterat, este prima mea colaborare cu o serie de artisti romania contemporani cunoscuti, cum ar fi pictorul suprarealist Adrian Presa sau ilustratoare nonconformista Irina Broboana. Conceptul vestimentar orbiteaza in jurul efectului de trompe l'oeil, oportunitate perfecta pentru mine de a manipula operele <> - Rene Magritte, ale lui Rousseau-Douanier (a carui pictura exotica, contine acum, in remixul meu, o familie traditional romaneasca purtand costume folclorice), irisii eterici ai lui Van Gogh si un fragment din opera florala a pictoritei moderniste Georgia O'Keefe. Acestea pot fi luate ca o serie de omagii textile aduse unor maestri dar si ca o tentativa de a pune creatiile lor intr-o perspectiva noua, surprinzatoare. De asemenea, am realizat o <> portretizandu-ma in cunoscuta mea rochie etno din prima colectie si, astfel, am creat un sablon narcisist pe suprafata unei camasi, modul meu de a afirma "tautologia artistului" si efectul ironic al reciclarii propriilor idei artistice."

 

8. In final, spune-ne cum arata un outfit Joyful in viziunea ta

Pentru un outfit Joyful as recomanda "Lana's Etno Jacket" (stanga jos) Jacheta "Mama si copiii" impreuna cu colantii "colorati" asortati (drepata jos).

 

Foto: PR

Friday, 15 February 2013 | 3592 vizualizari
Spune-ţi părerea!

Cele mai citite articole

SONDAJ

Care este cel mai inedit loc in care ai facut sex?

Rezultate