“E greu sa definesti ce inseamna masculinitate sau feminitate” – Catalin Valean, designer

Catalin Valean este castigatorul concursul national de schite si design, "Fii creator de Haute-Couleur", organizat de Perwoll. In aceasta luna, schitele sale au prins viata, iar designerul si-a prezentat colectia "Tranzitii". Am stat de vorba cu el pentru a afla mai multe detalii despre colectie, despre sursele sale de inspiratie si despre drumul unui tanar designer in industria modei.

Cum ai ales sa urmezi o cariera in domeniul modei?

Dorinta de a face ceva in domeniul modei a fost tot timpul acolo, dar s-a accentuat odata cu inaintarea in varsta. Am avut ceva de muncit pentru a obtine sustinerea alor mei in ceea ce priveste alegerea mea, dar acum pot sa declar ca sunt fericit facand ceea ce-mi place.

Ce studii ai urmat?

Momentan sunt student in anul 3 in cadrul Universitatii de Arte si Design din Cluj-Napoca.

Ai castigat concursul "Fii creator de Haute-Couleur" organizat de Perwoll cu colectia "Tranzitii". Povesteste-ne mai mult despre aceasta colectie...

Colectia "Tranzitii", dezvoltata pe baza temei propuse de Atelier Perwoll, "Culori de inalta tinuta", este o colectie care urmareste evolutia de la non-culoare la culoare si vice-versa a personajului creat de mine. Am introdus elemente pe care le-am asociat cu experientele mele personale, de la momentele marcante din copilarie pana la obstacolele care m-au tinut prea mult in loc. Am incercat sa creez ceva relevant atat pentru tema concursului cat si pentru cadrul artistic contemporan, outfiturile avand linii simple si fiind special concepute pentru un target group mai restrans, cu o pasiune pentru moda cu accente avangardiste.

In colectia "Tranzitii" propui piese purtabile pentru ambele sexe, cum percepi modul in care moda a revolutionat silueta in ultimii ani?

Moda contemporana a dezvoltat atatea ramuri, incat e imposibil ca in acest domeniu sa definesti ceea ce inseamna feminitate sau masculinitate. Ele fie se intercaleaza sau se confunda, fie pornesc inspre directii total opuse. Exista o larga varietate de siluete, totul depinde de designer si de propria lui viziune asupra stilului.

In afara de concursul Perwoll, cum ai mai interactionat cu industria modei?

Prin intermediul Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca am reusit sa particip la numeroase workshopuri, targuri, am participat la un numar de concursuri, printre care si concursul Triumph unde am ajuns in finala nationala. De asemenea am facut un internship in Berlin pentru un label de moda avangardista si am avut sansa de a prinde o editie Berlin Fashion Week, unde am avut acces backstage.

Cum iti gasesti sursele de inspiratie?

Sursele mele de inspiratie variaza in functie de starea mea emotionala din momentul respectiv. Ma inspir de regula din arta contemporana, muzica si filme, de unde extrag elemente pe care le asociez cu experiente personale. In tot acest proces, incerc sa nu iau totul prea in serios.

Cum percepi industria modei in Romania, care sunt sansele unui tanar designer?

Industria modei in Romania se bazeaza pe acelasi principiu ca oriunde. Foarte greu sa gasesti oameni care sa te sprijine sau care sa te sustina fara a avea ceva rautacios de spus. Important e sa muncesti in primul rand pentru tine si sa nu cauti sa multumesti pe cineva anume. Eu personal fac ce simt si cum simt, in speranta ca o sa-mi descopar singur greselile si o sa invat din ele. Atata timp cat un tanar designer are incredere in propria viziune, nimeni nu-l poate atinge si sansele sale de afirmare cresc automat. Eu am avut mare noroc cu echipa Atelier Perwoll si mentorii mei de la Universitatea de Arta si Design, Cluj-Napoca si sper ca in viitor sa mai intalnesc oameni la fel.

Ce designeri admiri?

Designerul meu preferat in momentul de fata e Walter Van Beirendonk, care pe langa faptul ca e talentat, mi se pare ca e suficient de puternic si inteligent incat sa ramana relevant fara sa faca niciun fel de compromis. Printre multi altii o admir pe Rei Kawakubo, pe vechiul Margiela si mai nou imi place Henrik Vibskov.

Ce proiecte de viitor ai?

Momentan mi-am propus sa-mi canalizez toata energia pe colectia de licenta si sa las alte proiecte pe mai tarziu, dar asta nu inseamna neaparat ca o sa ma tin de cuvant pana la urma.

Colectia semnata de Catalin Valean este expusa spre vanzare in Galeria Designerilor Romani din magazinul Cocor, Bucuresti, pana in luna decembrie 2012.

 

Interviu de Silvia Cimpeanu

Foto: PR

 

 

Wednesday, 07 November 2012 | 2318 vizualizari
Spune-ţi părerea!

Cele mai citite articole

SONDAJ

Care este cel mai inedit loc in care ai facut sex?

Rezultate