Iaurtul, prietenul digestiei

In ritmul alert in care traim, alimentatia corecta este o conditie pentru mentinerea sanatatii, de aceea trebuie sa invatam sa ii acordam acest rol central in viata noastra. Ceea ce mancam poate deveni motorul energiei noastre sau dusmanul starii noastre de bine.

Fiecare dintre noi are "preferatele" sale cand vine vorba de mancare. Trebuie doar sa avem grija ca dieta sa contina nu doar "placeri vinovate" sau alimente "gresite" (foarte bogate in grasimi, zahar sau sare), ci si alimente "bune" din punct de vedere nutritional. Iaurtul este unul dintre alimentele cele mai prietenoase cu sistemul digestiv, ajutand la re-echilibrarea dietei, in raport cu excesul de grasimi si glucide din alimentele „gresite". Totodata, iaurtul este mai usor de digerat decat laptele din care este obtinut pentru ca bacteriile de fermentare ajuta digestia lactozei, pe care unii dintre noi o toleram mai greu. Mai mult decat atat, datorita bacteriilor vii pe care le contine, iaurtul contribuie la mentinerea echilibrului florei intestinale, influentand astfel functionarea sistemului digestiv si sanatatea in ansamblu.

De ce este atat de importanta flora intestinala? Flora intestinala sau microbiomul, cum ii mai spun specialistii, contine microrganismele din intestinul gros si se afla intr-o relatie simbiotica cu organismul, astfel incat n-am putea duce o viata normala daca aceasta n-ar functiona corespunzator. Mai mult decat atat, cercetarile recente pun in evidenta efecte noi ale florei intestinale, atat de complexe incat aceasta a ajuns sa fie considerata ca un nou organ al corpului omenesc. Desi pare greu de crezut, un adult are o flora intestinala care numara de 10 ori mai multe celule (bacterii) decat numarul celulelor din propriile tesuturi, aceasta putand ajunge sa cantareasca pana la 2kg, depasind astfel greutatea creierului.

Cercetarile stiintifice in domeniu au demonstrat faptul ca acest microbiom influenteaza o serie de afectiuni importante, printre care obezitatea, bolile inflamatorii intestinale, tulburarile gastro-intestinale, dar si unele tipuri de cancer si boli de ficat. Tocmai de aceea, tot mai multi oameni de stiinta si specialisti se concentreaza pe studiul florei intestinale si pe modalitatile prin care aceasta intervine in mentinerea unei bune stari de sanatate.

Beneficiile iaurtului pentru sanatatea florei intestinale si implicit pentru digestie au fost dezbatute si la Summit-ul mondial „Flora Intestinala Pentru Sanatate", organizat la Madrid anul acesta. Doamna Conf. Univ. Dr. Carmen Fierbinteanu, medic specialist gastro-enterolog, care a participat la acest congres, subliniaza ca „mentinerea florei intestinale normale este esentiala pentru a ne pastra starea de sanatate; putem imbunatati calitatea florei intestinale printr-o alimentatie adecvata, in care un rol esential il au iaurturile probiotice, care furnizeaza florei intestinale bacterii din genul Bifidobacterium Lactis sau Lactobacilus Casei".

Mai multe detalii legate de importanta microbionului intestinal si efectul lui asupra sanatatii, puteti afla urmarind acest interviu cu doamna Conf. Univ. Dr. Carmen Fierbinteanu: www.youtube.com/watch.

Importanta consumului de iaurt a fost discutata pe larg si la primul eveniment global dedicat iaurtului, „Yogurt Summit", desfasurat anul acesta la Boston, SUA, unde au fost dezbatute noi metode de cercetare in privinta florei intestinale si rezultatele obtinute in ultimii ani cu privire la beneficiile iaurtului pentru echilibrul florei intestinale.

In ciuda multiplelor beneficii ale iaurtului, studiile realizate recent arata ca Romania este pe ultima pozitie la nivel european, din punct de vedere al consumului de iaurt. Conform statisticilor, un roman consuma in medie 1 produs lactat proaspat pe saptamana, fata de francezi - 5 produse pe saptamana, bulgari - 3 produse pe saptamana si polonezi - 2 produse pe saptamana.

In contextul in care tot mai multi romani se confrunta cu probleme de sanatate provocate sau favorizate de alimentatia nesanatoasa si lipsa de miscare, Danone, cel mai mare producator roman de iaurturi, a lansat „ 1 iaurt pe zi", o campanie de informare si educare pe termen lung despre beneficiile pe care le poate aduce consumul zilnic de iaurt. "1 iaurt pe zi" se concentreaza in primul rand pe consumul zilnic de iaurt, dar aminteste si alte principii simple ce stau la baza unor deprinderi alimentare corecte, prin care se poate imbunatati calitatea vietii. Campania se va derula in perioada noiembrie 2013 - decembrie 2014 si include, printre altele, cursuri de nutritie pentru tineri si copii, fiind bine cunoscut faptul ca obiceiurile bune se deprind la varste tinere.

 

Text&foto: PR

 

Friday, 13 December 2013 | 1391 vizualizari
Spune-ţi părerea!

Cele mai citite articole

SONDAJ

Care este cel mai inedit loc in care ai facut sex?

Rezultate