Filmele de la Cannes ajung la Bucuresti

Devenit deja o traditie pentru impatimitii filmelor de colectie, festivalul Filmes de Cannes a Bucarest a ajuns la cea de-a patra editie. Acesta se desfasoara in perioada 25 - 31 octombrie, la cinematografele Studio, Elvira Popescu si Cinema Pro (ultimul fiind adaugat anul acesta, datorita cererii mari de bilete din anii precedenti) din Bucuresti.

Pe lista filmelor care vor rula in cadrul festivalului se afla castigatorii Cannes 2013 la categoriile: Palme D'Or („La vie d'Adele: Chapitre 1&2"), Marele Premiu („Inside Llewin Davis"), Cel mai bun regizor (Amat Escalante pentru „Heli"), Cel mai bun scenariu (Zhang Ke Jia pentru „A Touch of Sin"), Cel mai bun actor (Bruce Dern in „Nebraska"), Cea mai buna actrita (Berenice Bejo in „Le passe"), Premiul juriului („Like Father Like Son").

Invitatul special al acestei editii este Abdellatif Kechiche, regizorul premiat anul acesta cu Palme d'Or pentru tulburatorul „La Vie d'Adele: Chapitres 1 & 2" /„Adele: Capitolele 1 si 2". Inspirat de romanul grafic „Le Bleu est une couleur chaude”, de Julie Maroh, filmul le are ca protagoniste pe Adèle (Adèle Exarchopoulos) si Emma (Léa Seydoux), doua adolescente care descopera impreuna iubirea, dorinta si suferinta.

„Filmul lui Kechiche are trei ore si singura problema legata de durata lui e ca l-as fi putut urmari bucuros inca alte sapte. Este o extraordinara explozie prelungita de placere, tristete, furie, dorinta si speranta, explozie care include si cele mai bune doua interpretari din intreg festivalul, ale lui Adèle Exarchopolous si Lea Seydoux", scria „The Telegraph". Regizorul franco-tunisian le-a dedicat filmul tinerilor tunisieni care au declansat „Primavara araba": „O revolutie nu are cum sa fie completa daca nu e si revolutie sexuala".

In saptamana rasfatului la cinema vor fi proiectate peste 60 de filme. Robert Redford, Tilda Swinton, Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas, Benicio del Toro, Carey Mulligan si Lea Seydoux sunt doar cativa dintre actorii pe care-i vom vedea pe ecranele celor trei cinematografe.

Printre filmele pe care ne-am propus sa nu le ratam se afla „Le passe", „Heli" si, evident, „La vie d'Adele".

Pentru rolul din „Le passe", Berenice Bejo a luat premiul pentru interpretare feminina la Cannes. Filmul este semnat de iranianul Asghar Farhadi, care a regizat, acum doi ani, pelicula „A Separation".

„Heli", regizat de mexicanul Amat Escalante, este unul dintre cele mai controversate filme de la Festivalul de la Cannes de anul acesta.

Biletele la festival se vand separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro si la casierie, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro si la casa de bilete, iar pentru Cinema Studio, doar la casieria cinematografului. Intrarea este libera la proiectiile de scurtmetraje, la filmele lui Steven Spielberg, la discutii si masterclass-uri.

Programul complet Les Films de Cannes a Bucarest poate fi consultat aici: www.filmedefestival.ro/2013/program-2/

  • Text: Carmen Stefancu
  • Foto: PR

 

Friday, 25 October 2013 | 2427 vizualizari
Spune-ţi părerea!

Cele mai citite articole

SONDAJ

Care este cel mai inedit loc in care ai facut sex?

Rezultate