Drama unei mame expusa in Cartea "Exodul mamelor"

Sub sloganul "Avantaje pretuieste femei ca tine!", revista Avantaje, publicatie a trustului Ringier Romania, a ales sa se implice in semnalarea si dezbaterea unor probleme de interes public pentru femeile din Romania. Violenta domestica, familiile monoparentale, adoptiile, exodul fortei de munca feminina, antreprenoriatul social, educatia moderna,alinierea politicilor publice pentru femei la standarde europene sunt doar cateva dintre temele abordate in revista, de-a lungul celor peste 18 ani de existenta. Revista Avantaje si-a facut o misiune de suflet ca la fiecare editie a Galei Femeia Anului, sa premieze femei obisnuite cu povesti neobisnuite, pentru a incuraja femeile sa lupte impotriva nedreptatilor cu care se intalnesc in viata de zi cu zi. Sunt eroine anonime care alcatuiesc comunitatea femeilor puternice, a femeilor curajoase care nu accepta verdictul „nu se mai poate face nimic!" Sunt femei care isi transforma impasul sau tragedia personala intr-o sansa de a schimba in bine viata celor care trec prin situatii similare. Sunt cititoarele revistei Avantaje, care ne scriu pentru a impartasi povestile lor de viata. Noi am decis sa transformam aceste testimoniale in carti din care sa se inspire si alte femei in situatii similare. Prima experienta de acest gen s-a tranformat in primul testimonial de violenta domestica din Romania, intitulat "Povestea unei supravietuitoare", publicat in 2012, la Editura Amaltea. Autoarea cartii este Eleonora Pokola, inginer chimist de profesie, locuieste in Cluj Napoca, are 51 ani, este mama a doi copii si supravietuitoare a unui cancer de san. Al doilea testimonial, "Exodul mamelor", este semnat de Liliana Nechita, o mama singura dintr-un orasel saracit din Moldova, nevoita sa isi lase acasa cele doua fiice pentru a munci in Italia.

Cum a aparut cartea

In urma cu doi ani, Daniela Palade Teodorescu, redactor-sef revista Avantaje, pe cand modera conferintele „Femeia conteaza!" ale Asociatiei COLFASA, a fost impresionata de prezentarea sustinuta de Aurora Martin, un reputat sociolog si specialist in relatii internationale si comuicare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Romania. Aurora a vorbit cu emotie despre fenomenul migratiei fortei de munca din Romania, in special in randul femeilor. Pentru ca Daniela a dorit sa afle mai mult despre viata lor, Aurora Martin i-a pus la dispozitie un jurnal, pentru a realiza dosarul special „Exodul mamelor", publicat in revista Avantaje, mai 2013.

Jurnalul apartinea prietenei din liceu a Aurorei, care l-a scris ca sa reziste psihic la experienta de badanta in Italia. O mama singura, iesita dintr-o casnicie violenta, impovarata de rate si facturi, ramasa somera, nevoita sa-si lase fetele acasa, intr-un oras saracit din Moldova, si sa plece intr-o lume total straina si necunoscuta, fara rude sau prieteni. O femeie de 30 si ceva de ani, care in mica ei valiza, printre cateva haine de schimb, ia cu ea si 2-3 carti. De capatai (Steinbeck, Nichita Stanescu, Biblia) sa-i tina de urat si de dor. Nici prin gand nu-i trecea ca a ajunge sa se scrie pe sine, in propria ei carte. Revista Avantaje si-a asumat misiunea de a o sustine in publicarea acestor marturii, tocmai pentru ca din exemplul ei curajos sa se inspire si alte femei in situatii similare. Poate ca astfel vor fi mai multe sanse de a intelege si a limita fenomenul exodului mamelor din Romania. Poate ca, inspirate de exemplul ei, femei ca ea vor gasi resursele interioare pentru a se scutura de aceasta povara. Pentru curajul si talentul ei, redactia revistei Avantaje va decerna autoarei trofeul "Femeia anului 2013", la Categoria apararea si promovarea Drepturilor Femeii. Cartea n-ar fi fost posibila daca alte cateva femei n-ar fi crezut in ea: Catalina Mergeani (Marketing Manager ING Asigurari de Viata), Cristina Stanciulescu (publisher Ringier Magazines), Mihaela Serea (realizatoarea dosarului „Exodul mamelor"), Lacramioara Tiriblecea (tehnoredactare) si nu in ultimul rand jurnalistei Irinei Pacurariu, de la Televiziunea Romana, o tenace si neobosita cautatoare de povesti. La sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, peste 81.000 de copii aveau cel putin un parinte plecat la munca in strainatate, potrivit datelor centralizate de Directia pentru Protectia Copilului din Ministerul Muncii. La sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului trecut, 59.774 de familii aveau cel putin un membru care muncea in strainatate, iar in 16.197 dintre acestea ambii parinti erau plecati din tara. In total, 81.439 de copii erau afectati de fenomenul migratiei parintilor, 22.892 dintre ei provenind din cele 16.197 de familii in care ambii parinti au ales sa munceasca in strainatate.

Text&Foto: PR

 

Wednesday, 05 February 2014 | 4572 vizualizari
Spune-ţi părerea!

Cele mai citite articole

SONDAJ

Care este cel mai inedit loc in care ai facut sex?

Rezultate