Designul de costume sau arta personificarii povestilor

Atunci cand povestile prind viata, pe platourile de filmare, este nevoie de unul dintre cei mai talentati costumieri care sa readuca spiritul fantezist cu ajutorul unor outfituri spectaculoase... Azi va vom prezenta cariera lui Eiko Ishioka, femeia de geniu din spatele costumelor fabuloase din nenumarate filme, dintre care cel mai recent: ,,Oglinda, oglinjoara"(2012).

Eiko Ishioka - O cariera complexa

Custumele create de talentata Eiko au strabatut intreaga lume, fiind prezente atat in muzee cat si pe scenele de la Broadway sau pe scenele operelor, iar in 2008 ele au fost fost incluse la Olimpiada de vara de la Beijing. In cariera, ea se poate lauda cu distinctii importante, dintre care enumeram un premiu Oscar, doua premii Tony si un premiu Grammy.

Filmul ,,Dracula" regizat de Francis Ford Copolla a fost cu noroc pentru costumiera Eiko Iskioka. Astfel, in 1992, artista a castigat premiul Oscar pentru ,,Cel mai bun design de costume". Rochia de nunta a vampirului Lucy a ramas in istorie drept o rochie iconica care a inspirit nenumarati designeri. Nume mari ale modei precum Alexander McQueen sau Victor&Rolf au marturisit ca au fost inspiratii de munca ei pentru unele dintre creatiile pe care le-au realizat.

In anul 2000, costumiera a realizat costumele SF pentru filmul ,,The Cell" care a avut-o ca protagonista pe Jennifer Lopez. Actrita a purtat unele intre cele mai hot si incomode costume din viata ei, la insistentele lui Eiko.

Anul 2002 a coincis cu o noua provocare pentru costumiera Ishioka, cand i s-a propus sa realizeze costumele pentru Cirque du Soleil si a lor productie ,,Verakai" o adaptare a dramei grecesti ,,Icarus". Pentru reprezentatie au fost realizate 130 de costume compuse din aproximativ 600 de elemente, de la haine, la peruci sau accesorii.

De-a lungul carierei, Eiko nu s-a limitat doar la lumea filmului, talentul ei fiind remarcat si in domeniul muzical. Astfel, in 1987, ea a castigat premiul Grammy pentru designul albumului ,,Tutu" a lui Miles Davis. De asemenea, ea a semnat regia constroversatului videoclip ,,Cocoon" al lui Bjork, lansat in 2002.

In anul 2011, Eiko a realizat designul costumelor din filmul ,,The Immortals". Chiar daca filmul nu a avut un succes impresionant, costumele s-au remarcat pentru creativitate si complexitate.

Anul urmator, a fost lansat cel mai recent film din cariera costumierei. ,,Oglinda, oglinjoara", ecranizarea celebrului basm ,,Alba ca Zapada" este un adevarat spectacol vizual in care sunt prezentate costume inedite, supradimensionate, in culori puternice sau cu aplicatii inspirate din lumea pasarilor, amintind de lebede sau pauni. Filmul se remarca in special pentru partea vizuala, prin scene care te fac sa visezi si sa te intrebi ingenuu ,"Oglinda, oglinjoara cine este cea mai frumoasa din tara?"

Text: Silvia Cimpeanu

Foto: PR

Sursa: fashionista.com

 

Thursday, 05 April 2012 | 1726 vizualizari
Spune-ţi părerea!

Cele mai citite articole

SONDAJ

Care este cel mai inedit loc in care ai facut sex?

Rezultate