Ce frumusete! Toate casele dintr-un sat din Polonia sunt pictate cu flori

 

O femeie din satul Zalipie, Polonia, satula de fumul de soba care-i tot murdarea plafonul, a pictat cu cea a gasit la indemana prin gospodarie niste floricele, asa ca sa arate frumos. Asta se intampla in urma cu vreo suta de ani. Vopseaua era cumva maro si o faceau pe vremea aceea din grasimi si pamant, adica ceva natural, care nu dura, deci an de an trebuiau sa reimprospateze desenul. Spontan treaba asta s-a raspandit in sat.

Dupa al Doilea Razboi Mondial, cand au aparut sobe noi si problema cu funinginea nu mai exista, au cam disparut si desenele, pentru ca nu-si mai aveau rostul, dar doamna Felicja Cury?owa (1904-1974) a luat traditia asta mai in serios si s-a apucat sa-si decoreze casa atat la interior, cat si la exterior. De data asta a folosit vopselele noi in culori vibrante si si-a folosit talentul si imaginatia pentru a crea ceva intr-un stil propriu. Asta a si devenit meseria ei - pictor traditional. Inainte de sarbatoarea catolica Corpus Christi, care are loc la 60 de zile dupa Pasti si care include o procesiune, deci toata comunitatea participa la ea, tot satul a inceput sa-si decoreze casele cu flori.

Si florile au aparut nu doar la interior, ci si pe peretii caselor, pe fantani, pe portile surilor, pe podul din localitate, pe casutele pentru caini, pe cotete, pe pavaje, pe grajduri, peste tot.

Sursa text si foto: www.adelaparvu.com

Citeste continuarea si vezi mai multe poze din sat pe adelaparvu.com/2013/11/16/doamne-ce-sat-frumos-toate-casele-pictate-cu-flori/

Wednesday, 08 January 2014 | 7333 vizualizari
Spune-ţi părerea!

Cele mai citite articole

SONDAJ

Care este cel mai inedit loc in care ai facut sex?

Rezultate