Adrian Telespan: "Cimitirul e primul roman gay romanesc, pe placul heterosexualilor"

Pentru editia de ianuarie a revistei JOY, am stat de vorba cu Adrian Telespan, autorul celui mai mediatizat roman al momentului, "Cimitirul" (editura Herg Benet, 34 lei). Si pentru ca, in ciuda raspunsurilor lui cool si amuzante, spatiul in print este limitat, publicam acum interviul integral.

Esti cel mai cool autor roman al momentului si cartea ta a devenit celebra dinainte de lansare. Te asteptai sa ajunga atat de populara, sa vorbesca toata lumea despre ea?

Ma asteptam sa placa, dar nu ma asteptam sa placa atat de multor oameni intr-un timp atat de scurt. Stiam ca Facebook-ul e genial, dar acum sunt si mai sigur de asta. Fara oamenii care au scris despre carte pe Facebook, "Cimitirul" n-ar fi avut cum sa devina atat de popular.

Spui ca "Cimitirul" e primul roman gay romanesc pe placul heterosexualilor. Ai mizat pe sex si pe un subiect controversat in Romania, pentru a-ti asigura succesul?

"Cimitirul" e o carte cu un personaj principal homosexual pentru ca eu sunt homosexual. Nu cred ca mi-ar fi iesit la fel de bine un personaj principal heterosexual pentru ca nimic n-ar fi fost la fel de organic, de natural. Ma asteptam ca acest detaliu sa atraga atentia, dar nu am mizat pe el pentru a avea succes. Din contra, atat reactia mea, cat si a pritenilor celor mai apropiati care au citit primii cartea, a fost ca orientarea sexuala a lui Adrian Green, personajul principal, ar putea fi un impediment in calea succesului.

Ai lansat cartea la Gaudeamus, dar ai facut petrecerea in Gaia. Sunt doua locuri complet diferite. De fapt, tu carui public te adresezi?

Nu prea ma adresez unui public anume. In stupizenia si idealismul meu, chiar sper ca toata lumea sa cumpere si sa placa "Cimitirul". Cand spun toata lumea, ma refer la un numar mare de oameni si la diversitatea mediilor din care provin acestia. Tocmai din cauza asta am ales Gaudeamus si Gaia.

Gaudeamus sau Bookfest sunt targurile de carte cele mai puternice, practic, pentru lansarea unui roman. Gaia e locul cel mai cool din Bucuresti, unde vin oameni care seteaza trenduri, si, deloc de neglijat, au putere de cumparare. Gaia este calea de acces spre oameni din corporatii, din companii importante, oameni la care ar fi fost mai greu sa ajung prin mijloace media de tipul TV sau radio pentru ca sunt foarte ocupati. Prin Gaia, "Cimitirul" a ajuns si la ei. Oricum, prezenta mea si a Cimitirului in Gaia se datoreaza Mirelei Bucovicean, publicistul cartii. Ea a gandit toata treaba asta.

Te simti cumva obligat sa continui sa scrii, acum ca toata lumea ti-a spus ca o faci bine?

Nu. Nu ma simt obligat deloc. Nu datorez nimic nimanui. Am scris o carte, oamenii au platit ca sa o cumpere si, din fericire, le-a si placut. Eu le-am dat cartea, ei mi-au dat banii. Serviciu contra serviciu, toata lumea e multumita. Sper ca, daca mai scriu, sa o fac de placere. Eventualele presiuni din parte cititorilor nu m-ar face decat sa NU scriu. Pentru ca asa sunt eu, incapatant si fac doar ce vreau eu, nu cer vor altii. Asa ca, daca cineva vrea ca eu sa mai scriu o carte, sa nu ma intrebe niciodata cand voi mai scrie o carte.

O sa incerci sa publici cartea si in Anglia?

Da. Adica sper. Sper sa prinda si in engleza. Eu zic ca sanse sunt.

Daca ai asocia "Cimitirul" cu o piesa, care ar fi aceea?

Giorgio by Moroder de la Daft Punk. E o piesa geniala. Parca mi-e si frica de cat de mult imi place. E serioasa, dar misto, te binedispune, dansezi pe ea si are o nota cumva liniara, dar care nu plictiseste. Oricat de arogant suna asta, la fel mi se pare si "Cimitirul". Misto.

Ce ai simtit in momentul in care ai terminat de scris cartea?

Am plans de bucurie putin, iar apoi am crapat de nerabdare sa o public. Asta in decurs de 3 minute.

Vezi "Cimitirul" ca pe o realizare in viata ta?

Absolut. Chiar imi zicea o amica acum cateva zile: "Ba, te invidiez! Daca iti cade o caramida in cap si mori, lasi ceva senzational in urma".

Care a fost cel mai misto feed-back pe care l-ai primit de la cineva care ti-a citit cartea?

Au fost trei. Primul - "Ai o carte geniala de 300 de pagini intr-o carte foarte buna de 377". Am inteles exact ce-a vrut sa spuna respectivul prieten, dar n-am taiat anumite fragmente de teama sa nu scad dintr-o latura pe care eu o consider comerciala. Al doilea - "Am ras pana m-a busit plansul". Al treilea - "Am ras de m-am c.... pe mine cand am vazut cat ai suferit".

Daca ar fi sa-ti scrii epitaful, cum ar suna?

Aici se odihneste Adrian Telespan caruia doar moartea i-a inchis gura. El zace in eternitate purtand o geaca de piele Lanvin, tricou rosu cu alb Maison Martin Margiela, pantaloni Vivienne Westwood si nimic in picioare pentru ca era de parere ca nicio pereche de pantofi nu trebuie distrusa prin inhumare!:)

Interviu de Andreea Catrina

 

 

Monday, 03 February 2014 | 3690 vizualizari
Spune-ţi părerea!

Cele mai citite articole

SONDAJ

Care este cel mai inedit loc in care ai facut sex?

Rezultate