Cine sufera mai mult in urma unei despartiri

Iubirea a fost intotdeauna un subiect de maxim interes pentru noi toti. Pentru ca reprezinta unul dintre idealurile umanitatii, iubirea, nu avea cum sa nu ajunga sub lupa marilor cercetatori ai lumii, fiind studiata sub toate aspectele ei (cum ajungi sa iubesti o persoana, trairile pe care le ai atunci cand esti indragostit, conflicte de cuplu, despartiri).

Triunghiul iubirii

In 1986, psihologul Robert Sternberg propunea o viziune inedita asupra iubirii cunoscuta sub numele de ‘'Teoria Triunghiulara a Iubirii'', pornind de la trei componente de baza ale relatiilor interpersonale: intimitatea, pasiunea si angajamentul. El definea intimitatea ca fiind legatura emotionala dintre doua persoane, increderea si cunoasterea profunda a celuilalt. Pentru Sternberg, pasiunea reprezinta o puternica dorinta emotionala si sexuala, involuntara, care da nastere unor sentimente pozitive(fericire, exaltare), dar si negative(ganduri negative, disperare, iritare)si care poate fi adusa usor la viata dar tot atat de repede poate fi si stinsa. Sternberg apreciaza ca angajamentul intr-o relatie reprezinta singura parte logica a iubirii, fiind factorul decisiv al relatiei, prin care persoana in cauza decide daca va continua relatia sau ii va pune capat. Potrivit lui Sternberg, absenta tutoturor acestor trei componente intr-o relatie duce, inevitabil, la separarea partenerilor.

Iubirea da nastere unor pasiuni si emotii unice in viata unui om si de aceea creeaza dependenta. Acesta este motivul pentru care in momentul unei despartiri ne simtim confuzi, singuri, tristi si fara un tel in viata. Unele relatii incep furtunos si se termina la fel, altele se incheie intr-un mod elegant si de comun acord, iar altele nu sunt incheiate niciodata, ramanad pe vecie in inima noastra. Orice despartire este grea si fiecare dintre cei doi parteneri sufera deopotriva. Ca intotdeauna va exista o persoana care sufera mai mult, este lucru cert, dar care sa fie oare?

De ce ne dorim sa trecem cat mai repede peste o despartire

Dupa o despartire ne simtim diferiti, suferim in tacere sau ne exteriorizam, dar intotdeauna incercam sa ramanem conectati cu persoana care ne-a fost pana de curand partener de viata. Un studiu realizat de catre antropoloaga Helen Fisher de la Universitatea Rutgers a demonstrat ca oamenii se simt lezati in orgoliu propriu atunci cand sunt pusi fata in fata cu sentimentul de respingere sau de abandon, fie el chiar si din partea unor straini. Pe parcursul experimentului, participantii, au fost pusi sa vizioneze imagini cu fosti parteneri, conectati fiind la un aparat RMN, iar rezultatele au reliefat ca subiectii au experimentat trairi precum motivarea, dependenta, tristetea, jalea, depresia cronica, recompensa si tulburarea obsesiv- compulsiva. Specialistii sustin ca toate aceste sentimente reprezinta motivele pentru care ne dorim cu atata ardoare sa ne refacem viata si sa trecem cat mai repede peste o despartire.

De ce barbatii suporta mai greu o despartire

Dar cine sufera mai mult in urma unei despartiri, barbatul sau femeia? Cele mai recente studii in domeniu atesta faptul ca barbatii sufera mai mult decat femeile in momentul unei despartiri. Desi in prima instanta ar putea sa ni se para hilar, pentru ca nu sunt multi cei care recunosc faptul ca au suferit din dragoste, specialistii de la Universitatea Wake Forest din Carolina de Nord sustin ca tinerii nefericiti in dragoste sunt mai coplesiti de un esec sentimental decat populatia feminina de aceeasi varsta. Pentru majoritatea barbatilor tineri, partenera lor de viata reprezinta prima sursa de intimitate fizica si emotionala, spre deosebire de tinerele de aceeasi varsta, care au cunoscut deja trairile afective alaturi de familie si prieteni apropiati. Este logic, deci, motivul pentru care ei sufera mai mult decat femeile atunci cand se despart de unica sursa de intimitate din viata lor. In urma studiului la care au participat peste 1.000 de celibatari cu varste cuprinse intre 18 si 23 de ani, s-a constatat faptul ca barbatii se simt vulnerabili si devastati in urma unei despartiri, insa aceste trairi sunt mascate de orgoliul lor, care nu le permite sa se exteriorizeze. Spre deosebire de femei, care intra in depresie in urma unei rupturi emotionale de acest gen, barbatii aleg de cele mai multe ori sa isi vindece suferinta prin abuz de alcool sau substante toxico-dependente.

Cum sa trecem peste o despartire

Pentru a putea uita o relatie care s-a incheiat, trebuie sa fim in primul rand sinceri cu noi insine, sa constientizam faptul ca relatia s-a incheiat definitiv si ca nu vom mai fi niciodata impreuna, sa incercam sa ne redescoperim si sa ne implicam in diferite activitati care sa nu ne permita sa ne gandim la fostul partener. Prietenii si familia joaca rolul cel mai important in tot acest proces de restabilire a identitatii nostre personale si de aceea trebuie sa ii avem mereu in preajma. Ei ne pot indruma si sfatui, iar aportul lor in viata noastra este incomensurabil.

 

Text: Cristina Dicu Foto: Shutterstock

Thursday, 11 July 2013 | 5506 vizualizari
Spune-ţi părerea!

Cele mai citite articole

SONDAJ

Care este cel mai inedit loc in care ai facut sex?

Rezultate