Ce efecte are minciuna asupra vietii si sanatatii noastre

Fiecare dintre noi a mintit cel putin o data. Sunt persoane care fac din minciuna un mod de viata si altele care apeleaza la ea pentru a iesi dintr-o incurcatura sau pentru a nu rani pe cineva. De cele mai multe ori oamenii mint pentru a evita anumite neplaceri sau pentru a parea mai admirabili si mai impliniti, dar mai ales pentru a castiga o mostra de independenta fata de controlul celorlalti. Oricare ar fi motivul, cert este ca oamenii mint si fac asta zilnic.

Cat de des mint oamenii?

Se estimeaza ca americanii spun in medie 2 minciuni in fiecare zi. Paradoxal, ei se asteapta ca partenerul de viata si cunoscutii sa fie sinceri cu ei, iar in cazul in care afla ca au fost mintiti, se supara. Desi studiile indica minciuna ca fiind ceva comun (atat studiile pe studenti, cat si cele pe adulti au aratat ca minciuna face parte din viata de zi cu zi a americanilor), nu inseamna ca toata lumea este nesincera si nici ca oamenii nu se pot opri din mintit.

Ce efecte au minciunile in viata noastra?

Minciunile ne fac sa ne simtim tradati, inselati si sa nu mai privim persoanele de langa noi cu aceeasi incredere si devotament. Statisticile sustin ideea ca inselarea asteptarilor de sinceritate explica de ce minciunile ne indeparteaza de cei dragi, strica relatii si legaturi importante. O persoana care este considerata a fi mincinoasa este privita cu neincredere si suspiciune, iar acest lucru ii afecteaza atat viata profesionala, cat si cea persoanala. Cei care mint sunt mai putin placuti de catre cei din jur si mai putin interesanti, scazandu-le astfel sansele la reusita profesionala si cea de cuplu.

Minciunile spuse zilnic ne afecteaza sanatatea

Potrivit unui studiu prezentat la cea de-a 120-a Conferinta anuala a Asociatiei Psihologilor Americani, evitarea minciunilor poate fi asociata cu beneficii semnificative pentru sanatatea noastra mentala si fizica. Experimentul a fost denumit "Stiinta sinceritatii" si a fost condus de catre Dr. Anita Kelly, Dr. Lijuang Wang si Dr. Dawn M.Gondoli, cercetatori la Universitatea din Notre Dame.

Pornind de la 3 intrebari principale: Pot oamenii sa se opreasca din mintit?, Este posibil ca renuntarea la minciunile zilnice sa le imbunatateasca sanatatea?, Daca da, cum poate fi aceasta imbunatatire explicata?, cercetatorii au studiat 110 participanti, analizandu-i si observandu-i indeaproape. Acestia au fost impartiti in 2 grupuri, care au primit indicatii cu privire la comportamentul pe care trebuiau sa-l afiseze in cele 10 saptamani de experimente: un grup trebuia sa renunte la minciuni (putea omite adevarul, putea pastra secrete, putea refuza sa raspunda, dar nu putea spune nimic fals/neadevarat), iar un grup nu a primit indicatii speciale, fiind liber sa decida daca va minti sau nu.

Pe parcursul celor 10 saptamani, toti participantii au sustinut saptamanal teste cu poligraful, iar rezultatele au fost uimitoare. De-a lungul saptamanilor, cand participantii au redus minciunile, sanatatea lor fizica si mentala a fost semnificativ mai buna: anxietatea, tristetea, durerile de cap sau de gat s-au ameliorat sau chiar au disparut. Reducand minciunile, oamenii au inceput sa se vada mai sinceri, relatiile cu persoanele apropiate s-au imbunatatit, iar acest lucru a fost asociat cu o stare mai buna de sanatate. Ei au realizat ca pot spune adevarul despre realizarile lor zilnice, fara sa exagereze, au incetat sa inventeze scuze false care sa explice de ce au intarziat la serviciu, etc.

Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca oamenii se pot abtine din a spune minciuni, iar asta nu face decat sa le imbunatateasca starea de sanatate si relatiile cu cei din jur. Trebuie doar sa isi doreasca acest lucru si sa depuna un minim de efort. Si ce motivatie mai mare poate exista decat aceea ca, renuntand la minciuni, iti poti imbunatati starea de sanatate si poti pune bazele unor relatii sincere si dezinteresate?

Minciuna ucide?

Mai mult decat atat, renumitul psiholog si autor al best-seller-ului "Radical Honesty", Brad Blanton, sustine ca minciuna are un impact negativ asupra sanatatii si vietii umane si ca sinceritatea este cheia unei relatii. Doar in momentul in care oamenii vor incepe sa fie sinceri unii cu ceilalti, isi pot crea un viitor impreuna. Ba mai mult, dupa parerea lui, minciuna ucide, iar singura modalitate de a iubi, a rade, a fi fericit si a trai, este sa spui intotdeauna adevarul. El a declarat ca in timpul celor 25 de ani in care a practicat psihoterapia in Washington D.C., pe care il numeste "capitala minciunii", a descoperit ca cea mai buna metoda de a vindeca trecutul si de a reduce stresul de la munca sau din viata de zi cu zi, este sa spui adevarul si sa eviti minciunile.

Prin urmare, renuntarea la minciuni reduce stresul, imbunatateste sanatatea mentala si fizica, dar si relatiile cu cei din jur.

Text: Cristina Dicu

Foto: Shutterstock

 

Friday, 21 June 2013 | 7509 vizualizari
Spune-ţi părerea!

Cele mai citite articole

SONDAJ

Care este cel mai inedit loc in care ai facut sex?

Rezultate